ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το Σάββατο 27/5/2023 έγιναν τα αποκαλυπτήρια οριζόντιου ηλιακού ρολογιού στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου. Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Κοινού Ομίλου Αστρονομίας 5 Γυμνασίων της Αιτωλοακαρνανίας και ακολούθησε ουρανογραφία και αστροπαρατήρηση προς το κοινό της πόλης.

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου κ. Χρήστος Ιωάννου πήρε αρχικά τον λόγο

και ανέφερε την χρονική εξέλιξη του έργου και τους χορηγούς, τον μεγάλο χορηγό Όμιλο Inner Wheel Κηφισιάς, υπό την προεδρεία της κας Μαρίας Γουλανδρή, τον κ. Φώτη Κυριαζή (μάρμαρα, τζάκια, πετρώματα), τον κ. Γεώργιο Δούρο (επεξεργασία και τυποποίηση κρέατος), τους αφούς Ταγκαλάκη (χαρακτική), τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου, δηλαδή τους μαθητές του Κοινού Ομίλου Αστρονομίας 2022-23, τον κ. Αργύρη Δρίβα, καθηγητή Φυσικής του 3ου Γυμνασίου, τον κ. Κώστα Κορτέση από τον Κάμπο Δωρίδας και τον ίδιο.

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του οριζόντιου ηλιακού από την πρόεδρο του Ομίλου Inner Wheel Κηφισιάς κα. Μαρία Γουλανδρή και τον δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα.

( βίντεο στο: https://youtube.com/shorts/EiJFLpQtlL8)

Στη συνέχεια χαιρέτησαν με ολιγόλεπτες ομιλίες η κα. Μαρία Γουλανδρή,

(βίντεο ομιλίας στο: https://youtu.be/wmakLbLENhg)

ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας,

(βίντεο ομιλίας στο: https://youtu.be/x8-erUuY0Ws)

ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Καζαντζής,

(βίντεο ομιλίας στο: https://youtu.be/qBCt2IphQm8)

ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, π. Θωμάς Βαμβίνης,

(βίντεο ομιλίας στο: https://youtu.be/c1Nxerc1hN4)

και ο κ. Κώστας Κορτέσης που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατασκευή.

(βίντεο ομιλίας στο: https://youtu.be/TOo5vXDyDOg)

Ο κ. Δρίβας παρουσίασε στη συνέχεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλιακού ρολογιού και τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπουμε την ώρα που αυτό δείχνει σε ώρα Ελλάδας.

Κατόπιν, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου έγινε η παρουσίαση των δράσεων του Κοινού Ομίλου Αστρονομίας των 5 Γυμνασίων Αιτωλοακαρνανίας (1ο, 2ο, 3ο Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Αιτωλικού),

βράβευση του μαθητή του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου Απόστολου Βλάχου, από την καθηγήτρια του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου κα. Αθηνά Φορλίδα, για την διάκρισή του στον 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας Γυμνασίου 2023

και επιπλέον έγινε παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο του Ρήγα Βελεστινλή «Φυσικής Απάνθισμα» από τον μαθητή Παναγιώτη Πατσαούρα του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Η αστροβραδιά έκλεισε ευχάριστα με ουρανογραφία που έκαναν, με χρήση πράσινου λέιζερ στο προαύλιο του σχολείου, οι μαθητές του Κοινού Ομίλου Αστρονομίας Απόστολος Βλάχος και Γιάννης Σμπούκης του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, καθώς επίσης αστροπαρατήρηση, στην οποία παρατηρήσαμε τη Σελήνη, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον διπλό αστέρα Μιζάρ και Αλκόρ και το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή. Τα 2 τηλεσκόπια χειρίστηκαν οι μαθητές Θάνος Αδάμος του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου

και Γιώργος Μελίστας του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου,

αφήνοντας απολύτως ικανοποιημένο το κοινό και ιδιαιτέρως τους μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της Ναυπάκτου, που παρέμειναν ως αργά!