ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου: BEESworthy η μαθησιακή κινητικότητα στη Νίκαια της Γαλλίας!

Η Νίκαια της Γαλλίας φιλοξένησε δύο από τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, τις κκ. Σερεμέτη Λαμπρινή και Παπακωνσταντίνου Σμαρώ, την περίοδο από 24/04/23 έως και 28/04/23 με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης Erasmus+/ Δράση KA122 που υλοποιεί η σχολική μονάδα με τίτλο «BEESworthy skills 4life!» και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000072943.

Οι προαναφερθείσες εκπαιδευτικοί, ως μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του προγράμματος, παρακολούθησαν το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “From STEM to STEAM Education: a New Learning Approach” και πάροχο τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy (λεπτομέρειες εδώ), προκειμένου να μάθουν πώς να εμπλέκουν ενεργά τους μαθητές σε καινοτόμες και διεπιστημονικές μαθησιακές δραστηριότητες, στις οποίες η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά (τα βασικά συστατικά της εκπαίδευσης STEM) συνδέονται αφενός με τις Τέχνες, εισάγοντάς τους έτσι στην εκπαίδευση STEAM, και αφετέρου με το Διάβασμα, εισάγοντάς τους έτσι στην εκπαίδευση STREAM.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μέσω βιωματικών ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, παρουσίασης και μελέτης πρότυπων δραστηριοτήτων και πρακτικών εφαρμογών προσδιόρισαν επιτυχώς τα βασικά χαρακτηριστικά του STEM, του STEAM και του STREAM και έθεσαν αντίστοιχους μαθησιακούς στόχους που ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Επίσης, οι επιμορφούμενες εκπαιδεύτηκαν σε νέες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε στοχευμένες μαθησιακές παρεμβάσεις δημιουργώντας ένα πρωτότυπο μάθημα STEAM και STREAM, το οποίο ενισχύει τη διεπιστημονικότητα και συμβάλλει σημαντικά στην απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Η διάχυση των νεοαποκτηθείσων γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί σε επικείμενες επιμορφωτικές δράσεις, τόσο σε ενδοσχολικό όσο και σε διασχολικό επίπεδο.

Το ιστολόγιό μας: https://beesworthy.blogspot.com/