ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

  Οι 43 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου με επικεφαλής το Διευθυντή κ. Πιτσιάκκα Πέτρο πραγματοποιούν 5νθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη μαρτυρική Κύπρο στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Κύπρος του Αγώνα και της Θυσίας» που υλοποιείται στο σχολείο.

Σήμερα πρώτη μέρα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στο προεδρικό μέγαρο από το διευθυντή του γραφείου του Προέδρου κ. Αντωνίου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στυλιανίδη Χρήστο.


   Μετά την ξενάγηση στους χώρους του προεδρικού οι μαθητές και οι καθηγητές μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο κκ Χρυσόστομο και ξεναγήθηκαν στο μουσείο Μακαρίου Γ΄.



  Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνος 1955-1959 όπου οι μαθητές διδάχτηκαν ιστορία. Μετά επισκέφθηκαν τα φυλακισμένα μνήματα και προσκύνησαν στον τόπο της θυσίας των 9 απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ από τους Άγγλους.

  Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, Ελλαδίτες και Κύπριοι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

  Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στη Λεμεσό και την Πάφο. Επισκεφθήκαμε το Φρούριο του Κολοσσιού, το ελληνορωμαϊκό θέατρο του Κουρίου  και την Πέτρα του Ρωμιού, απ? όπου, σύμφωνα με την παράδοση, αναδύθηκε η θεά του έρωτα Αφροδίτη.

  Μετά ξεναγηθήκαμε στους Τάφους των βασιλέων, στην Κάτω Πάφο, και στην έπαυλη του Διονύσου όπου και θαυμάσαμε μερικά από τα ωραιότερα ψηφιδωτά της Μεσογείου και περπατήσαμε στο γραφικό λιμανάκι.

  Την Παρασκευή ανηφορήσαμε στην οροσειρά του Τροόδους, Αφού περάσαμε από διάφορα γραφικά χωριά του καταλήξαμε στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μακαρίου.

  Το Σάββατο τελευταία μέρα της παραμονής μας στην Κύπρο αρχικά επισκεφθήκαμε τη γαλακτοβιομηχανία «ΑΛΑΜΠΡΑ» όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία με την οποία κατασκευάζεται το παραδοσιακό τυρί χαλούμι. 

  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το παρατηρητήριο της Δερύνειας απ? όπου είδαμε από πολύ κοντά την κατεχόμενη νεκρή πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθως μεταβήκαμε στην Αγία Νάππα όπου επισκεφθήκαμε το ομώνυμο μοναστήρι.

 

  Αργά το απόγευμα  πήραμε το δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα.