ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το δαχτυλίδι» (εκδ. Διόπτρα) του Γεωργίου Παπαδόπουλου Κυπραίου.

 


Η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος έγινε από το φιλόλογο - διευθυντή του Γυμνασίου κ. Πιτσιάκκα Πέτρο ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «?το Δαχτυλίδι ξετυλίγει μέσα στις γεμάτες αλήθεια σελίδες του μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, τον έρωτα, την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αξιοπρέπεια και την πατρίδα, αξίες που πρέπει να διέπουν τους ανθρώπους διαχρονικά.

Η ιστορία  διαδραματίζεται σε Κύπρο και Ελλάδα και είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Σε μια διαδρομή δύο αιώνων, έξι γενιές ανθρώπων της ίδιας οικογένειας αγωνίζονται να αλλάξουν τα σχέδια της μοίρας, της δικής τους και του τόπου τους. Συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες απελευθέρωσης και αντίστασης της Ελλάδας από το 1821 έως τη δεκαετία του 1960.

Η υπόθεση βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, σφραγίζει τις ζωές απλών, καθημερινών ανθρώπων, που γίνονται ήρωες. Καταγράφει με λεπτομέρειες μια Κύπρο του χθες και μας ταξιδεύει σε εποχές που δε θα έπρεπε να ξεχάσουμε. Την ίδια ώρα απαντά στο ερώτημα «τι έχει κάνει η Κύπρος για την Ελλάδα...».

Επίσης δραματοποιήθηκε απόσπασμα από το βιβλίο υπό τις οδηγίες  της κ. Πολιτοπούλου Παναγιώτας και της κ. Πλατανιώτη Ιωάννας και ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Αναστασόπουλου Παντελή.



Στο τέλος ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου κκ Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Καπεντζώνης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Σικώλας Χρήστος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Παλαιολόγος Ιάκωβος, η Σχολική Σύμβουλος φιλολόγων Αιτωλ/νίας κ. Μανικάρου Μεταξούλα και πλήθος κόσμου.