ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου στα πλαίσια του προγράμματος Ανοιχτών Περιβαλλοντικών Τάξεων «Καλλιστώ» του ΥΠΕΠΘ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε., πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στον ποταμό Άραχθο και στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων του Ν. Άρτας από 14 έως 17 Απριλίου 2008. Σαράντα μαθητές του σχολείου,  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Μπέκου Δημητρίου, Δρίβα Ανάργυρου, Τσιάρα Γεωργίας και Καγκάνη Αθανασίας, έχοντας ως έδρα το Δασικό Χωριό στους Καταρράκτες του Νομού Άρτας, αναζήτησαν με βιωματικό ? ενεργητικό τρόπο τη γνώση, μέσα από την ομαδική δράση.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος αφορούσαν στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του οικοσυστήματος της περιοχής, στη συσχέτιση του φυσικού περιβάλλοντος με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την τοπική ιστορία, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατήρησης, καταγραφής και επεξεργασίας πληροφοριών, στη διαμόρφωση συμπεριφορών προστασίας περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και οικολογικής συνείδησης, στην ουσιαστική, βιωματική γνωριμία με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής κ.τ.λ.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν την Κόκκινη Εκκλησία και τον Άγιο Γεώργιο στο Βουλγαρέλι, το Λαογραφικό Μουσείο στην Κυψέλη, το γεφύρι της Πλάκας, τα Άγναντα, τους Καταρράκτες, το Σπήλαιο Ανεμότρυπα, το Κ.Π.Ε. Πραμάντων, το Συρράκο, την Ι. Μ. Κηπίνας, το Κ.Π.Ε. Αράχθου στην Κόπραινα και το γεφύρι της Άρτας. Πήραν συνεντεύξεις από διάφορους φορείς, έκαναν μετρήσεις, φωτογραφήσεις και πεζοπορίες, ζωγράφισαν κ.τ.λ.

Αναλυτική παρουσίαση των δράσεων, των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων του υλοποιηθέντος προγράμματος «Καλλιστώ» θα γίνει σε ειδική ημερίδα που θα διοργανώσει το σχολείο μας.

Ναύπακτος 18Απριλίου 2008