Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά ? αστροπαρατήρηση, το Σαββατόβραδο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως μαθητών όλων των σχολείων της πόλης.


 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Πέτρος Πιτσιάκκας, ενώ χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, πρωτοπρεσβύτερος  π. Θωμάς Βαμβίνης, ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σταυρόπουλος, ο συλλέκτης κ. Φώτης Μόσχος και τέλος, από τον αστρονομικό σύλλογο «Ωρίων» Πάτρας ο κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος.




Στη συνέχεια ο συντονιστής του περιβαλλοντικού προγράμματος «στους γαλαξίες και στις απέραντες τις ξαστεριές» που αναπτύσσεται στο σχολείο, κ. Αργύρης Δρίβας, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος, απένειμε αναμνηστικό στη μαθήτρια Δήμητρα Παπαευθυμίου, η οποία προκρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας Γυμνασίων και τέλος, παρουσίασε το θέμα «υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα».


Κατόπιν οι μαθητές του προγράμματος παρουσίασαν τους αστερισμούς του Μαρτίου και τους μύθους τους, καθώς και τους πλανήτες Δία και Κρόνο, που είναι ορατοί αυτόν το μήνα στον νυχτερινό ουρανό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.


 

Στις 8 το βράδυ ξεκίνησε με προβλήματα, λόγω νεφοκάλυψης, η αστροπαρατήρηση. Με το πέρασμα της ώρας ο ουρανός καθάρισε και λίγο μετά τις 9 οι συνθήκες παρατήρησης ήταν ιδανικές. Έτσι, μέχρι τις 10:30 τα μέλη του «Ωρίωνα» Αντρέας Παπαλάμπρου και Θεόφιλος Στεργίου με τα τηλεσκόπιά τους παρουσίασαν, στους λίγους φανατικούς που είχαν την υπομονή να περιμένουν, θαυμάσια ουράνια αντικείμενα, όπως τον πλανήτη Δία, το μεγάλο νεφέλωμα του Ωρίωνα, την Πούλια, τους γαλαξίες Μ81 και Μ82 στη Μεγάλη Άρκτο, την τριάδα γαλαξιών στο Λέοντα, το σμήνος Φάτνη στον Καρκίνο και πολλά άλλα.

Ευχαριστούμε τα μέλη του «Ωρίωνα», τον κ. Μόσχο, το δήμο Ναυπακτίας και όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.