ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενδοσχολική επιμόρφωση που οργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο με θέμα «Χρήση των διαδραστικών πινάκων».

Σκοπός της επιμόρφωσης τέθηκε η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα στην σχολική τάξη. Για την επίτευξή του δομήθηκαν οι άξονες των επιμορφωτικών συναντήσεων  οι οποίοι στόχευαν:

?       Στην οριοθέτηση του πλαισίου παιδαγωγικής αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα, το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση της μαθητοκεντρικής προσέγγισης, την ανάδειξη της συνεργατικής μάθησης μέσα στην σχολική τάξη και της προστιθέμενης αξίας του νέου αυτού τεχνολογικού μέσου.

?       Στην ενίσχυση της ιδέας ότι οι διαδραστικοί πίνακες είναι ένα πολύ χρήσιμο διδακτικό εργαλείο, έχοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι οι πίνακες αυτοί δεν πρέπει να εισαχθούν άκριτα και χωρίς παιδαγωγικό υπόβαθρο στην σχολική πρακτική.

?       Στο συνδυασμό της διαδραστικής τεχνολογίας, με καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο, με τα υπόλοιπα στοιχεία του σημερινού σχολικού ψηφιακού «οικοσυστήματος» όπως το Ψηφιακό Σχολείο, οι πόροι του Διαδικτύου, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κ.α.


Για την επίτευξη των στόχων της επιμόρφωσης το πρόγραμμα δομήθηκε έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν σε επίπεδο δεξιοτήτων, γνώσεων και στάσεων, ικανότητες ενσωμάτωσης της διαδραστικής τεχνολογίας στην διδασκαλία και τη μάθηση.

Στη διάρκεια της επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν της βασικές λειτουργικότητες του διαδραστικού πίνακα, τις  οποίες συνέδεσαν με το αντικείμενο του μαθήματός τους, με αποτέλεσμα να δομήσουν, εργαζόμενοι σε ομάδες, δειγματικές διδακτικές πρακτικές, τις οποίες παρουσίασαν και έθεσαν στην εποικοδομητική κριτική των συναδέλφων τους.

Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε στην αίθουσα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012, με συντονιστή το διευθυντή του σχολείου Πιτσιάκκα Πέτρο, κλάδου ΠΕ02.

Επιστημονικός υπεύθυνος-επιμορφωτής ήταν ο εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου Καλογεράς Δημήτριος, κλάδου ΠΕ03, επιμορφωτής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του ΠΕΚ Πάτρας και επιμορφωτής επιπέδου Β΄ στη διδακτική με εκπαιδευτικό λογισμικό.


Στην επιμόρφωση συμμετείχαν 97 Εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων, από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της Ναυπακτίας και του Ευπαλίου, χωρίς να διαταραχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων στα οποία ανήκουν, αφού, κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, ασκούσαν κανονικά τα καθήκοντα τους .