ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Eνημερωτική εκδήλωση

 

 

  Στα πλαίσια της εβδομάδας για τον εγκέφαλο, το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σωματικός και Ψυχολογικός Πόνος». Την εκδήλωση διοργάνωσαν, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η Εταιρεία Νευροεπιστημών Ελλάδας, ο Δήμος Ναυπακτίας, το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και το Γυμνάσιο Αντιρρίου.

 

  Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν η Διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Γ. Ν. Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» κ. Κλήντα Καραγεωργίου, η κλινική ψυχολόγος ? ψυχοθεραπεύτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, διδάκτωρ Ίλια Θεοτοκά, μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

 

Η κ. Καραγεωργίου στην εισήγηση της με θέμα «Σωματικός Πόνος: Συνέπειες και αντιμετώπιση» τόνισε ότι ο πόνος είναι μια αίσθηση προστατευτική που προκαλείται όταν ιστοί του σώματος ή έχουν υποστεί βλάβη ή υπόκεινται  σε στρεσσογόνο κατάσταση που δυνατόν να προκαλέσει βλάβη.


Ο Νευροπαθητικός πόνος οφείλεται σε άμεση βλάβη των νευρικών ινών. Η μεμβράνη του νεύρου εκπολώνεται και είναι ασταθής. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπάρχουν επαναλαμβανόμενα δυναμικά ενεργείας στο νεύρο. Αν και γενικεύεται στο νεύρο, εν τούτοις γίνεται αντιληπτό μόνο στο τμήμα του σώματος  που νευρώνεται από το νεύρο αυτό. Ο χαρακτήρας του Νευροπαθητικού πόνου είναι σαν εκκένωση ρεύματος, κάψιμο, πίεση και αντιμετωπίζεται με αντιεπιληπτικά και/ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ο Μυοσκελετικός πόνος οφείλεται  σε διάταση η φλεγμονή των μυικών ινών και των γύρω ιστών. Βλάβη των οστών  δημιουργεί αποδιοργάνωση των ειδικών ιδιοδεκτικών υποδοχέων που βρίσκονται στις αρθρώσεις τους με αποτέλεσμα τον πόνο. Συνήθως ο πόνος αυτός είναι σταθερός και δυναμώνει με την κίνηση ή την αύξηση βάρους στο οστό.

Ο Σπλαχνικός πόνος δυνατόν να οφείλεται σε όγκο, ισχαιμία, περίσφιξη ή φλεγμονή των εσωτερικών οργάνων.  Για  την αντιμετώπιση του απαιτείται να φύγει  η βλάβη ολοκληρωτικά αν είναι δυνατόν. Πίεση νεύρου από οστεόφυτα, θεραπεύεται  με την απομάκρυνση της πίεσης. Αν ο πόνος οφείλεται σε όγκο που έχει διηθήσει τα νεύρα, τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν  και απαιτείται και / ή χημειοθεραπεία.

Κλείνοντας επισήμανε ότι ο πόνος είναι ο προάγγελος της διαταραχής που δημιουργείται στον οργανισμό και για το λόγο αυτό απαιτείται άμεσα ιατρική φροντίδα.




Η κ. Ίλια Θεοτοκά στην εισήγηση της με θέμα «Ψυχολογικός Πόνος» αρχικά παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της εφηβείας

(εμφάνιση των χαρακτηριστικών του φύλου, αίσθηση ταυτότητας, ατομικής και ομαδικής κλπ), τις ιδιαιτερότητες της, καθώς και τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν υπάρχουν στρεσσογόνες καταστάσεις και συχνά δεν αναγνωρίζονται (εξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ, αγχώδεις διαταραχές, παραβατικότητα, κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής). Τόνισε δε πως το ότι δεν αναγνωρίζονται θέλει προσοχή, γιατί πράγματι τα χαρακτηριστικά του ψυχολογικού πόνου επικαλύπτονται με τα χαρακτηριστικά της εφηβείας και συχνά οι έφηβοι αποκρύπτουν τα συμπτώματα από τους γονείς. Παρουσίασε δε και παραδείγματα παιδιών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βίωσαν έναν ψυχολογικό πόνο, με τη μορφή μιας απόρριψης, απογοήτευσης ή αποτυχίας.

  Στη συνέχεια μίλησε για την ψυχοθεραπευτική  αντιμετώπιση του ψυχολογικού πόνου, που μπορεί να βιώνει ένας έφηβος, καθώς και το πώς μπορούν να πλησιάσουν οι γονείς τον έφηβο, να τον καταλάβουν και να συντηρήσουν μαζί του γέφυρες επικοινωνίας και καλής διαπροσωπικής επαφής. Στα πλαίσια του στόχου αυτού, είναι σημαντική η εγκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συντροφικότητας, η προσαρμογή στο λεξιλόγιο του εφήβου, η ενεργητική ακρόαση, η αποφυγή συμπεριφοράς παρείσφρυσης, η αποφυγή άσκησης συνεχούς κριτικής. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της επαφής και της διαθεσιμότητας των γονιών, κάτι που στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητο.  

  Τέλος, επισήμανε πως οι γονείς δεν θα πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Το να απευθυνθούν σ? ένα ψυχολόγο δεν είναι ντροπή για κανέναν, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας και σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής, αλλά αντίθετα, ένδειξη δύναμης, υπευθυνότητας και συνειδητοποίησης κάποιων προβλημάτων για την άμεση επίλυσή τους, τη βελτίωση των σχέσεων και της ποιότητας ζωής της οικογένειας.


   Οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου μίλησαν για το ρατσισμό με στόχο να αναδείξουν το σωματικό και φυσικό πόνο που προκαλεί η κοινωνική απόρριψη.


 

   Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου προσέγγισαν το ζήτημα του πόνου και της επίδρασης της αγάπης και του έρωτα μέσα από το τραγούδι, την ποίηση και την κίνηση, καταδεικνύοντας τη λυτρωτική τους δύναμη, αφού «είναι πολύ γλυκό να σ? αγαπούν και να σου το λένε». Δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος  να ζήσει απώλεια, ήττα ή δύσκολες καταστάσεις και να μην πονέσει. Ο πόνος είναι στην ανθρώπινη  φύση. 
  Ωστόσο, για κάθε ψυχή, υπάρχει και ένας λυτρωτικός δρόμος σωτηρίας. 
  Για κάποιους ο πόνος αυτός βρίσκει θεραπεία στο τραγούδι, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια το βάθος της ψυχής. Μιας ψυχής που πόνεσε στην μοναξιά της διαφορετικότητας, που ένιωσε την απόρριψη, που αισθάνθηκε ανεπιθύμητη και μόνη. 

  Για την επίτευξη αυτού του στόχου έγινε επιλογή τραγουδιών και ποιημάτων που εστιάζουν στον πόνο που βιώνει ο άνθρωπος εξαιτίας του έρωτα και της αγάπης για να καταδειχθεί ότι αυτός είναι ο λυτρωτικός δρόμος σωτηρίας.

 


Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Γραμματέας της Εταιρείας Νευροεπιστημών Ελλάδας, αναπληρωτής καθηγητής του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθυμιόπουλος Σπύρος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Μπουλές Ιωάννης, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Πιτσιάκκας Πέτρος και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αντιρρίου κ. Χαρακίδα Ελένη.